Design Interior atrium pentru organizare evenimente
In Roma antica, atriumul era zona centrala deschisa a unei case, dar astazi termenul atrium este de obicei asociat cu cladiri comerciale si publice. Spatiul de tip atrium include spatii de curte vitrate si spatii cu mai multe etaje. Acestea sunt de obicei utilizate ca elemente arhitecturale cheie in intrarile principale, in zonele de circulatie publica sau ca destinatii speciale intr-o cladire.
Proiectarea lor implica adesea luminatoare si zone vitrate generoase care ofera o infuzie de lumina naturala. Acest tip de spatiu necesita flexibilitate, finisaje durabile, atentie la intretinerea regulata si sisteme de iluminare, de ventilatie speciale.
In proiectarea unui Atrium / Piateta / Curte interioara trebuie avut in considerare mai multe capitole de caracteristici tehnice si estetice. Noi am identificat o parte dintre acestea si le prezentam succint mai jos:
- Accesibilitate: proiectati un spatiu flexibil, astfel incat pe masura ce utilizarea spatiului de schimba, acesta sa poata satisface cerintele de accesibilitate.
- Din perspectiva estetica: folositi finisaje care se potrivesc cu cele din spatiile adiacente (scari, pardoseli/pavaje, zone de relaxare etc.); pentru zonele vitrate includeti materiale care previn stralucirea si reflexia luminii, permitand totusi patrunderea luminii naturale.
- Componenta functionala: utilizati finisaje durabile care se potrivesc traficului pietonal intensiv; acordati atentie speciilor de plante folosite, mai precis la specificatiile ce tin de iluminat, ventilare, lumina; atentie acordata mentenantei (luati in considerare instalarea de schele metalice si/sau scari pentru curatarea periodica a acoperisului, a corpurilor de iluminat etc.); acordati flexibilitate si asigurati alimentarea cu energie electrica spatiul pentru instalarea de echipamente si mobilier atunci cand sunt organizate evenimente (aceasta componenta cuprinde si studiul proprietatilor acustice si se vor include materiale absorbante de sunet daca este necesar)
- Ventilatia ocupa un rol foarte important in proiectarea unei piatete si se recomanda instalarea unor echipamente HVAC specifice acestor tipuri de spatii, care sa asigure confort termic, grad de umiditate in limite normale si fiabilitate.
- Din punct de vedere al sigurantei si securitatii: proiectati aceste spatii astfel incat sa raspunda normelor in vigoare privind securitatea impotriva incendiilor, rezistenta balustradelor, a structurii de rezistenta a acoperisului si a spatiilor vitrate la seisme.
- Sustenabilitate: utilizati materiale durabile pentru a reduce intretinerea si a oferi un mediu interior sanatos.
- Proprietatile acoperisului: Forma acoperisului este o parte critica a designului atriumului in ceea ce priveste confortul termic si costurile reduse de intretinere. Acoperisul primeste caldura solara pe baza deschiderilor si caracteristicilor sale materiale si retine aerul incalzit inainte de a fi epuizat. Exista doua tipuri de inchidere: laterala si superioara. Comparandu-le, am ajuns la concluzia ca o inchidere laterala este mai eficienta din punct de vedere termic si energetic.
In ceea ce priveste componenta de design si de decorare, am observat ca in piatetele destinate organizarii de evenimente se doreste o atmosfera deosebita. Un stil vintage – boho, o antiteza intre trecut si viitor, un mix de elemente vechi si noi este ceea ce se cauta acum de catre oaspeti.
Plantele si verdeata din belsug sunt elementul natural ce leaga totul si confera eleganta, confort si intimitate, totodata. Iluminatul decorativ si piesele de décor (tablouri, foto corner tematic, statui, fantani arteziene etc) trebuie alese astfel incat piateta sa devina un spatiu unic si memorabil.
Pentru mai multe informatii legate de portofoliul Evosign de sali de evenimente si articole relevante, accesati pagina noastra: https://www.evosign.ro/design-interior-sali-evenimente/
Referinte: www.cantifix.co.uk, pinterest.com
Articol redactat de catre Diana C.