DECOR “BACK TO SCHOOL”
Anul 2021 aduce in prim plan nevoia schimbarii interioarelor din scoli si gradinite. Tendintele in amenajarea unei sali de clasa raspund nevoii de organizare a zonelor de studiu, joaca, lucru in echipa. Bazandu-ne pe studii efectuate de specialisti, am identificat o serie de aspecte care ajuta la imbunatatirea starii copiilor si atmosferei din clasa.
- Designul trebuie sa fie potrivit cu varsta elevilor. In timp ce copiii mai mici tind sa fie jucausi si energici, adolescentii sunt expresivi si responsabili. De exemplu, prescolarii si elevii din clasele primare se focuseaza pe culori, forme si numere, iar elevii de gimnaziu sunt interesati de tabele, imagini si mesaje inspirationale.
- Designul trebuie sa fie adaptat programei scolare. Spre exemplu: profesorul de istorie poate preda usor daca se foloseste de imagini ale cladirilor istorice sau citate ale celebrelor personaje, in timp ce la matematica sunt mai frecvent utilizate tabele si diagrame.
- Mobilierul trebuie sa fie ales astfel incat acesta sa vina in sprijinul procesului de invatare. Bancile si scaunele trebuie sa poata fi usor aranjate in sala de clasa, in functie de specificul lectiei. Pe langa acestea, sunt necesare rafturi sau dulapuri unde sa fie depozitate toate materialele auxiliare. Studiile arata ca un raft cu carti bine organizat reprezinta un proces de invatare sanatos.
- Cromatica adaptata spatiului si varstei copiilor. Culorile pot fi prezente in elementele de decor si unele obiecte. In crese si gradinite, inclinam spre culori multe, pentru a captiva copiii. Putem colora scaunele in culori deshise, sa punem un covor jucaus, sa punem pe pereti autocolante cu forme si imagini tematice si educative. Un design bun influenteaza starea din sala de clasa si implicit, starea de spirit a copiilor.
Functiuni si compartimentare in sala de clasa:
– Zona de lectura
– colt interactiv sau zone de expunere cu responsabilitati, ce poate curinde unul sau mai multe elemente: resurse de autocunoastere (de exemplu, o oglinda, o scara pentru inaltime, pentru ca cei mici sa se masoare singur), mascota clasei, regulile clasei pe intelesul copiilor, tabel cu responsabilitatile fiecaruia, panou de afisare a lucrarilor copiilor etc.
– Mobilier pentru depozitare: dulapuri deschise, stativ pentru carti, rafturi, tabla clasica sau interactiva
In functie de destinatia pe care o dam unei zone, vom alege mobilierul, elementele de decor, texturi si culori astfel incat, desi va reprezenta o activitate diferita, sa fie integrata armonios cu restul clasei. Atentia acordata detaliilor va influenta calitatea designului, dar si atmosfera in care elevii vor studia.
Mai multe informatii despre designul interior in scoli puteti afla accesand acest link: https://www.evosign.ro/2020/11/26/designul-interior-merge-la-scoala/
Referinte:
gensler.com, hidell.com, demco.com, designboom.com
Articol realizat de Diana C.