Blog

Evosign / Design Interior Apartamente  / AMENAJAREA UNUI SPATIU DE LUCRU ACASA

AMENAJAREA UNUI SPATIU DE LUCRU ACASA

Pandemia de coronavirus ne determina sa reevaluam ceea ce conteaza cu adevarat, sa punem valoare pe investitiile durabile legate de casa si familie. Designerii sunt mereu preocupati de crearea de concept si idei noi, care sa aiba un effect pozitiv asupra vietii si care sa tina pasul cu lifestyle-ul, nevoile si asteptarile constiente sau mai putin constiente ale oamenilor.

Perioada aceasta ne-a pus pe multi in situatia de a lucra de acasa, iar acest lucru ne-a ajutat sa descoperim beneficiile unui design interior de calitate. Interesul pentru amenajarea locuintelor este tot mai mare si se datoreaza nevoii de spatiu pentru toate activitatile de zi cu zi (sport/ recreere, munca, zona de citit/ meditatie, spatiu de joaca) – toate delimitate intr-un mod cat mai armonios.

Odata cu distantarea sociala, oamenii au devenit tot mai constienti de faptul ca spatiul in care locuiesc, lucreaza sau isi petrec timpul liber le influenteaza starea de spirit, productivitatea, relatiile interpersonale si chiar starea de sanatate.

Cele mai bune locuri din casa care pot fi transformate in birou de lucru

Ideal ar fi sa existe o delimitare clara intre spatiul de lucru si restul casei. Daca nu, se poate amenaja eficient si un spatiu mic disponibil intr-o camera cu o alta functie.

Birou in dormitor

Daca apartamentul sau casa permite, se poate instala spatiul de lucru intr-un dormitor nefolosit. Putem inlocui patul cu o canapea extensibila, iar sifonierul devine spatiu de depozitare pentru documente.  Daca spatiul nu ne permite aceste modificari, putem inlocui comoda cu un birou mai mic sau o polita pliabila pe perete.

Birou in mansarda

Daca podul nu este deocamdata locuibil, fiind probabil folosit pentru depozitare, inseamna ca va trebui investit putin timp si un oarecare buget pentru a-l transforma intr-o mandarda luminoasa in care sa se poata lucra.

Birou in camera de zi

Coltul ramas liber in living poate fi amenajat cu usurinta intr-un spatiu de lucru, unde nu  trebuie neaparat ca biroul sa aiba exact aceeasi nuanta ca biblioteca, masuta de cafea, etajerele sau scaunele. Ba chiar, pentru a delimita mai bine zona de lucru, mobilierul dedicat acesteia poate avea o culoare complet diferita. Intr-un living cu pereti albi, canapea gri si biblioteca din lemn intr-o nuanta calda cu tente galbui, biroul poate fi alb sau din lemn rosiatic de cires. Putem defini si mai bine zona de conversatie de cea de lucru folosind un covor care sa grupeze canapeaua si fotoliile. Daca vrem sa camuflam spatiul de lucru in mobilier, vom alege un birou cu un aspect cat mai clasic, cu picioare arcuite sau din lemn masiv.

Birou in debara

Suna ciudat, dar chiar se poate amenaja un birou confortabil intr-o debara. Vopsim peretii in alb sau punem tapet deschis la culoare, alegem un birou cat mai simplu, o masa pliabila pe perete sau chiar o banala scandura de lemn. In ce priveste etajerele, le putem face la comanda, sau se pot achizitiona direct cateva polite sau corpuri modulare.

Birou in balcon

Balconul poate fi o solutie foarte buna pentru amenajarea unui birou, cu conditia sa fie bine izolat termic si fonic si sa aiba acces la o priza si la internet. Putem folosi drept suport de lucru un birou in stil classic, industrial sai modern, dupa preferinte, sau o masuta pliabila montata pe perete, daca se va lucra pe laptop si nu e nevoie de prea mult spatiu. In balcon exista avantajul luminii naturale din belsug.

Culori potrivite pentru biroul de acasa

Peretii albi sunt la fel de potriviti pentru un birou, cum sunt si pentru celelalte incaperi ale casei. Daca avem, insa, posibilitatea sa optam pentru o schema cromatica speciala pentru birou, iata cateva  sugestii mai jos :

  • Stralucitoare si luminoasa, nuanta piersiciiare acelasi efect ca portocaliul, fara sa-i imprumute insa si dezavantajele.
  • culoarea albastru: ar fi de evitat nuanta prea relaxanta de bleu pal in favoarea uneia de albastru-verzui, care ne mentine mai alerti. Pentru un decor mai colorat si mai creativ, putem incerca turcoazul.
  • Rosul este o culoare recunoscuta pentru ca stimuleaza activitatea mentala, insa un birou cu peretii rosii mai mult ca sigur ca nu ar constitui un mediu de lucru productiv, ci unul suprasolicitant. Dar asta nu inseamna ca nu putem folosi rosul drept culoare de accent, intr-un tablou sau intr-o rama de fotografie. O combinatie estetica deosebita poate fi regasita intr-un birou alb, in care trei-patru rafturi rosii adauga atmosferei energia necesara.
  • Un spatiu de lucru productiv poate avea peretii vopsiti si in nuante de gri inchis sau de gri cu tonuri de albastru sau verde, daca acestia sunt echilibrati de tavanul si tamplaria albe, dar si de un mobilier din lemn de fag, deschis la culoare. Un astfel de birou inspira profesionalism si stimuleaza concentrarea.

Iluminatul de acasa

Iluminatul biroului de acasa este un detaliu foarte important pentru amenajarea unui spatiu productiv si confortabil. O lumina prea puternica va obosi prea repede, una insuficienta va face cititul dificil. Un alt aspect care trebuie luat in considerare este tipul luminii pe care o alegem in birou. In principiu, lumina rece este cea mai potrivita pentru spatiile de lucru, fiind folosita, de altfel, in birourile companiilor, insa trebuie sa avem grija la valoarea temperaturii de culoare.

Ne-am inspirat din: vivre.ro, constructiibursa.ro, borocommunication.ro

Articol realizat de Diana C.

 

Mai multe informatii despre proiectele rezidentiale realizate de studioul nostru aici: https://www.evosign.ro/design-interior-case/

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.